Strömmande radio
De första webbradiostationerna var de amerikanska webbradiokanalerna Internet Talk Radio och Screenprinters Radio som började sända 1993. Och under den senare delen av 1990-talet så fick fenomenet en närmast explosionsartad utveckling med framväxt av tusentals kanaler genom att internet började sprida sig och genom tekniken för att sända blev billigare. 1996 började Sveriges Radio sända via Internet och 1999 grundades
7UP-Radio och SPRAYdio vilka kanske är de allra äldsta svenska renodlade webbradiostationerna.


Den svenska radions födelseplats är Bodens bombsäkra radiobunker. Det är en massiv militär byggnad med en och en halv meter tjocka betongväggar. I dag täcks väggarna av flagnade färgrester.

Tänka sig att det var i Luleå som det började!
Det här med rundradio alltså – ja naturligtvis är det ju dåvarande radiostationen i Boden som skall ha hela äran – men det var dock luleåborna som var de första i landet att avlyssna svensk rundradio redan 1921. Fast egentligen hette det ju inte rundradio heller!
Så här gick det till …

Olle Dahlquist, sekreterare i den ideella föreningen Boden Radio, berättar hur det gick till när kung Gustav V besökte Luleå och tog emot en hälsning från Radiobunkern i Boden den 12 juli 1921:

Publicerat tisdag 12 juli 2011 kl 17.05


Epoken Luleå långvåg
Filmen handlar om radiostationen ”Luleå långvåg” som uppfördes 1937 och var i drift till 1978 då FM-nätet ersatt behovet till fullo. Byggnaderna revs inte förrän under 1990-talet.
video
play-sharp-fill